Svensk Flygteknikerförening
En del av SRAT

2020-04-08

Flyget i fritt fall

Flygbolaget BRA är nu i företagsrekonstruktion. Målet är att återgå i en livskraftig form till hösten. Vad händer med den viktiga infrastruktur som flyget står för nu när allt fler flygbolag går på knäna?

De flesta av flygbolagen har korttidspermitterat personal, vilket är ett bra alternativ för att undvika uppsägningar, men vad händer på längre sikt när intäkterna nu i stort sett upphört helt? Först i raden av de större bolagen att ta till mer drastiska åtgärder är BRA, Braathens Aviation. Där ingår, bland andra, bolaget Braathens Regional Airlines, där våra flygtekniker är anställda. I dagarna blir nästan alla våra medlemmar i företaget uppsagda. Det fåtal personer som ska upprätthålla bolaget under rekonstruktionen utgör bara sex procent av medlemmarna. Övriga är uppsagda.

Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening, är orolig för framtiden.

- Det är väldigt oroväckande att se hur många som drabbas av krisen. Behovet av stöd från oss i fråga om förhandlingar, inkomstförsäkring och annat visar att vi har en viktig roll i kristider. Jag vill också passa på att uppmana alla beslutsfattare, inklusive den politiska makten, att vidta alla möjliga åtgärder för att säkra att vi har en fungerande flygbransch när efterfrågan återkommer. 

Senaste nyheter

24 december 2020, 00:00

Intervju

Delta i viktig forskning om flygtekniker.

18 december 2020, 18:16

Flygteknikeravtalet klart

Kollektivavtalet med Transportföretagen för perioden 2020-2023 gällande för flygtekniker är nu...

09 november 2020, 11:17

Förlängda korttidspermitteringar

En efterlängtad nyhet har lagts ut om att möjligheten till korttidspermitteringar förlängs med et...