Svensk Flygteknikerförening
En del av SRAT

2020-04-08

Flyget i fritt fall

Flygbolaget BRA är nu i företagsrekonstruktion. Målet är att återgå i en livskraftig form till hösten. Vad händer med den viktiga infrastruktur som flyget står för nu när allt fler flygbolag går på knäna?

De flesta av flygbolagen har korttidspermitterat personal, vilket är ett bra alternativ för att undvika uppsägningar, men vad händer på längre sikt när intäkterna nu i stort sett upphört helt? Först i raden av de större bolagen att ta till mer drastiska åtgärder är BRA, Braathens Aviation. Där ingår, bland andra, bolaget Braathens Regional Airlines, där våra flygtekniker är anställda. I dagarna blir nästan alla våra medlemmar i företaget uppsagda. Det fåtal personer som ska upprätthålla bolaget under rekonstruktionen utgör bara sex procent av medlemmarna. Övriga är uppsagda.

Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening, är orolig för framtiden.

- Det är väldigt oroväckande att se hur många som drabbas av krisen. Behovet av stöd från oss i fråga om förhandlingar, inkomstförsäkring och annat visar att vi har en viktig roll i kristider. Jag vill också passa på att uppmana alla beslutsfattare, inklusive den politiska makten, att vidta alla möjliga åtgärder för att säkra att vi har en fungerande flygbransch när efterfrågan återkommer. 

Senaste nyheter

08 april 2020, 14:24

Flyget i fritt fall

Flygbolaget BRA är nu i företagsrekonstruktion. Målet är att återgå i en livskraftig form till...

18 mars 2020, 13:28

Avtal om permittering för flygtekniker

Igår signerades ett centralt avtal mellan Svensk Flygteknikerförening och Svenska Flygbranschen f...

09 mars 2020, 15:19

Corona

Coronaviruset - det gäller på arbetsplatsen