Akademiker i samhällsbärande professioner

2023-05-25

Bättre möjligheter att förena arbete och fritid med nytt spårtrafikavtal

Idag blev det nya kollektivavtalet för dig som arbetar inom spårtrafiken formellt klart och påskrivet av alla inblandade parter.

Den viktigaste förändringen är nya regler för så kallade ”sena schemaändringar”. Tidigare har arbetsgivare kunnat ändra anställdas schema i sista minuten utan att ha en dialog om det. I det nya avtalet finns det för första gången en tydlig skrivning om att du som anställd måste få veta din arbetstid senast 14 dagar innan.

— Sena schemaändringar har varit ett stort problem för alla som arbetar med reglerad arbetstid, säger Stefan Strömqvist, ansvarig förhandlare på SRAT. Den ryckiga schemaläggningen och gränslöst arbete är de största arbetsmiljöproblemen för anställda inom spårtrafiken. Med det nya avtalet är vi på rätt spår för att anställda ska få bättre möjligheter att ha ett liv vid sidan av jobbet.

Förhandlingarna kring regler kring arbetstid och scheman har varit den stora utmaningen i årets avtalsrörelse för spårtrafikbranschen. Arbetsgivarparten Almega var först mycket ovilliga att erkänna att det fanns problem innan vi kom fram till en lösning tillsammans med våra fackliga systerförbund Sveriges Ingenjörer, Seko och ST.

 

Frågor och svar kring Spårtrafikavtalet 2023 

Lunchwebbinarium den 31 maj

Anmäl dig gärna till vårt lunchwebbinarium om det nya spårtrafikavtalet den 31 maj 11:30-12:00. Anmälan senast den 29 maj.

Senaste nyheter

22 september 2023, 15:32

Samtliga 21 Sacoförbund emot anmälningsplikt

SRAT är tillsammans med samtliga Sacoförbund emot en lag om anmälningsplikt och beklagar djupt at...

20 september 2023, 13:55

Nya regler om dygnsvila börjar gälla 1 oktober

Den 1 oktober träder nya regler om dygnsvila i kraft. Reglerna innebär att du som arbetar i kommu...

08 september 2023, 13:55

Skyddsombud begär arbetsmiljöåtgärder på Kvinnohälsovården Pantarholmen, Karlskrona

Barmorskeförbundets förtroendevalda och skyddsombud inom region Blekinge, Annika Fellbo, har...