Akademiker i samhällsbärande professioner

2022-02-25

SRAT står på det ukrainska folkets sida

Ukrianas flagga

Rysslands invasion av Ukraina är ett helt oacceptabelt övergrepp på en fri och suverän demokratisk stat. SRAT står på det ukrainska folkets sida. Rysslands agerande är ett brott mot internationell rätt som hotar säkerhetsordningen i Europa och i världen. Invasionen kommer att orsaka svårt lidande och död och för det är Ryssland ensamt ansvarigt.

- I går var en sorgens dag, säger Magnus Nordström, förbundsordförande. Rysslands invasion i Ukraina är ett hjärtlöst och brutalt övergrepp på en självständig demokrati. Det här är den mörkaste tiden i Europa på mycket lång tid.

En av SRAT:s medlemsföreningar, Utrikesförvaltningens personalförening, organiserar anställda inom utrikesförvaltningen, däribland många utsända diplomater i världen. Magnus Nordström var själv fram till helt nyligen verksam diplomat. Som förbundsordförande värnar han alla de som är tjänstgör i utrikesförvaltningen och särskilt de som just nu jobbar under extrema förhållanden.

- De krigshandlingar som nu pågår är det som varje diplomat ytterst arbetar för att undvika och det skär i mitt hjärta att konstatera att diplomati och dialog inte lyckats avstyra det värsta. Jag har varit verksam diplomat i över två decennier och känner både en stark sorg och ilska över det som nu sker i Ukraina. Jag vet att våra medlemmar som tjänstgör i och omkring konfliktområden har en extremt pressad och utsatt situation. Mina tankar går till mina skickliga kollegor, både utlandsstationerade och på Utrikesdepartementet, som gör allt för att bevara den europeiska säkerhetsordningen och Ukrainas suveränitet. I denna svåra tid fortsätter de att arbeta för att söka fredliga lösningar som undviker den humanitära katastrof som pågår.

Senaste nyheter

22 december 2022, 10:49

Industrins parter har presenterat sina avtalskrav

Den 21 december presenterade parterna inom industrin sina krav inför den kommande avtalsrörelsen....

09 december 2022, 10:01

Stärkta rättigheter till dygnsvila

För dig som arbetar i dygnet-runt-verksamheter i kommuner och regioner, till exempel om du är...

07 december 2022, 09:35

Viktig information om dataintrång

Angående tekniska problem hos Akademikernas a-kassa