Akademiker i samhällsbärande professioner

2022-12-22

Industrins parter har presenterat sina avtalskrav

Den 21 december presenterade parterna inom industrin sina krav inför den kommande avtalsrörelsen. Fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall vill se löneökningar på 4,4 procent och industriarbetsgivarna yrkar på 2 procent. SRAT har få medlemmar som arbetar inom industrin men kommer ändå att påverkas av det som brukar kallas industrins ”märke”.

— Industrins parter står långt ifrån varandra och avtalsrörelsen kan bli svår, säger SRAT:s förhandlingschef Mats Eriksson. Men jag är övertygad om att industrins parter kommer göra allt de kan för att skapa så bra villkor som möjligt för medlemmarna. Vårt systerförbund Sveriges Ingenjörer vill se långsiktigt hållbara löneökningar som ger medlemmarna mer pengar i plånboken över tid. Det tycker jag är väl underbyggt och rimligt.

Sveriges Ingenjörer vill också förtydliga skrivningar i sitt avtal som handlar om osakliga löneskillnader på arbetsplatsen. De poängterar att osakliga löneskillnader skapar orättvisor, diskriminering och sämre löneläge för både de individer och de grupper som drabbas. Därför vill de se att arbetsgivare ska justera osakliga löneskillnader snarast eller inom en tremånadersperiod.

SRAT kommer också att förhandla ett stort antal kollektivavtal ända fram till 2024. Men avtalsrörelsen drar inte riktigt i gång än inom våra avtalsområden. Mats Erikssons gissning är att de avtal som förhandlas fram kommer att bli relativt korta.

— Det är väldigt svårt sia om var industrins märke kommer att landa på, säger Mats Eriksson. Det var längesen vi gick in i en avtalsrörelse med så tuffa förutsättningar. Men jag har god förhoppning om att vi kommer att kunna lyfta arbetsmiljöfrågor och andra helt centrala villkorsfrågor när det blir vår tur att dra i gång avtalsapparaten.

Senaste nyheter

22 december 2022, 10:49

Industrins parter har presenterat sina avtalskrav

Den 21 december presenterade parterna inom industrin sina krav inför den kommande avtalsrörelsen....

09 december 2022, 10:01

Stärkta rättigheter till dygnsvila

För dig som arbetar i dygnet-runt-verksamheter i kommuner och regioner, till exempel om du är...

07 december 2022, 09:35

Viktig information om dataintrång

Angående tekniska problem hos Akademikernas a-kassa