Akademiker i samhällsbärande professioner

2017-03-27

Extra lönepåslag till tandhygienister i Norrbotten

Grattis tandhygienister i Norrbotten, ett idogt lokalt fackligt arbete har gett resultat. Alla legitimerade tandhygienister i Region Norrbotten får ett extra lönepåslag på 1433 kr/månad från 1 april, utöver den ordinarie lönerevisionen.

- Jag har varit med i lönedelegationen i drygt fyra år, berättar Christina Björling som är lokal löneförhandlare för tandhygienisterna i SRAT. Vi har kämpat för tandhygienistgruppen varenda år. Löneläget är lågt och lönespridningen dålig. Nu har vi kommit en bra bit på väg!

På ett förmöte med arbetsgivaren inför löneöversynen i höstas påtalade lönedelegationen bland annat att livslönen för tandhygienister är dålig, medlemmarna totalt går 1,7 miljoner back och utbildningen lönar sig helt enkelt inte. Som stöd i sin argumentation hade man Sacos livslönerapport som kom i oktober 2016.
- Jag är övertygad om att Saco-rapporten är en av anledningarna till att arbetsgivaren nu satsar på tandhygienistgruppen, säger Christina Björling. Det och bristen på tandhygienister i delar av regionen.

Senaste nyheter

21 december 2017, 10:34

Nu förbättrar vi de kommunala tjänstepensionsavtalen!

AkademikerAlliansen, OFRs kommunala förbundsområden och Kommunal har kommit överens med Sveriges...

21 december 2017, 09:06

Ny medlemsförmån: Karriärcoaching för Chefer & Egenföretagare

Vill du ha tips och stöd för att stärka dig i din roll som chef eller egenföretagare?

20 december 2017, 15:57

Ny satsning på ledarutveckling för medlemmar

Från och med den 1 januari 2018 inleds en ny satsning på ledarskapsutveckling för medlemmar i SRA...