Regeringen 2017-09-07

Skattereduktion för fackföreningsavgift

Regeringen värnar den svenska modellen med starka parter som tar ansvar för ordning och reda på arbetsmarknaden. En förutsättning för detta är att många arbetstagare väljer att vara med i facket. Regeringen föreslår därför att det ska vara möjligt att få skattereduktion för medlemsavgift till fackföreningar. Detta säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande den 6 september.

- Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte låga löner. Till skillnad från högerpartierna vill regeringen inte att riksdagen ska lagstifta om löner. Arbetsmarknadens parter ska självständigt avtala om lönebildningen, vilket förutsätter att många är med i facket. Därför inför vi skattereduktion på fackföreningsavgiften, fortsätter finansminister Magdalena Andersson.

SRATs förbundsordförande Anitha Wijkström kommenterar förslaget:

- Det är ett mycket glädjande besked och det är ett bra initiativ för att stärka den svenska partsmodellen. Arbetsgivarna kan dra av för sitt medlemskap i arbetsgivarorganisationer. Att det nu återigen blir möjligt också för arbetstagare är positivt för det svenska partssystemet.

Nyheter

Hur hänger a-kassa, fack och inkomstförsäkring ihop?

2017-09-21 16:20

Var med på a-kassans livesändning den 27 september kl. 11.

Skattereduktion för fackföreningsavgift

2017-09-07 13:25

Regeringen värnar den svenska modellen med starka parter som tar ansvar för ordning och reda på...

Sänkta avgifter ger högre tjänstepension för anställda i kommun och landsting

2017-09-07 10:49

Från årsskiftet sänks avgifterna i de kommunala kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen. Det...