Regeringen 2017-09-07

Skattereduktion för fackföreningsavgift

Regeringen värnar den svenska modellen med starka parter som tar ansvar för ordning och reda på arbetsmarknaden. En förutsättning för detta är att många arbetstagare väljer att vara med i facket. Regeringen föreslår därför att det ska vara möjligt att få skattereduktion för medlemsavgift till fackföreningar. Detta säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande den 6 september.

- Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte låga löner. Till skillnad från högerpartierna vill regeringen inte att riksdagen ska lagstifta om löner. Arbetsmarknadens parter ska självständigt avtala om lönebildningen, vilket förutsätter att många är med i facket. Därför inför vi skattereduktion på fackföreningsavgiften, fortsätter finansminister Magdalena Andersson.

SRATs förbundsordförande Anitha Wijkström kommenterar förslaget:

- Det är ett mycket glädjande besked och det är ett bra initiativ för att stärka den svenska partsmodellen. Arbetsgivarna kan dra av för sitt medlemskap i arbetsgivarorganisationer. Att det nu återigen blir möjligt också för arbetstagare är positivt för det svenska partssystemet.

Senaste nyheter

Ny webbplats ska utveckla karriären

2017-11-02 11:49

Att jobba utanför Sverige är en dröm för vissa - men beslutet väcker ofta flera frågor. Både inna...

Nytt samverkansavtal med fokus på arbetsmiljö

2017-10-30 13:17

Akademikeralliansen (där SRAT ingår) och övriga fackförbund inom kommun- och landstingssektorn ha...

Gemensam satsning stärker arbetsmiljöarbetet

2017-10-25 13:38

"Rätt verktyg gör jobbet bättre" är budskapet i en gemensam kampanj för kommun- och landstingssek...